Informatie over de kunstenaar en zijn kunst.

typen icon

De kunstenaar en...?

Hallo, ik ben Jaap en op deze pagina vertel ik meer over mijzelf, over wat ik belangrijk vindt (wat dus ook veel invloed heeft op de kunst die ik maak) en ik vertel over hoe ik mijn kunst maak.

Al heel vroeg was creativiteit de basis voor mijn hobby's zo was ik in mijn lagereschooltijd veel bezig met schetsen en tekenen.
Toen ik daarna naar de technische school ging kwamen daar andere hobby's voor in de plaats maar ook daarbij speelde de creativiteit meestal een belangrijke rol.

En toen ontdekte ik de fotografie, de airbrush en de computer

Toch kwam in de loop van de tijd naast de andere hobby's ook het grafische werken weer naar voren.

In 1979 ben ik begonnen mijn hobby fotograferen te combineren met knippen en plakken en afwerken met de air brush.

Jaap van Eekelen -Fotobodyart kunstenaar
Fotobodyart logo

Ik ben collages van foto's gaan maken, dit door foto's van een bloot lichaam te combineren met een detailfoto van een struik of boom.

Deze foto van een struik of boom vergrootte ik heel sterk waarna ik hem met de air brush inkleurde om dit later als achtergrond te gebruiken.

Met een scalpelmesje sneed ik het lichaam uit de foto waarop o.a. het blote lichaam stond daarna plakte ik dit op de achtergrond.

Tenslotte maakte ik van het geheel een kleurenkopie (wat met de kleuren kopieerapparaten 1979 soms heel verrassende effecten opleverde).

Op een gegeven moment ben ik voor de achtergrond in plaats van een struik delen van het lichaam van het model gaan gebruiken.

Net als bij de struik vergrootte ik deze delen waardoor ze meestal niet meer herkenbaar waren als lichaamsdeel.

Als je naar de voorbeelden gaat kan je in het kunstwerk Grot bijvoorbeeld zien dat ik in mijn eigen oor sta (ik was in het begin zelf mijn enige model).

De computer op zich was al heel lang ook een van mijn hobby's en op een gegeven moment ben ik de beide hobby's gaan combineren.

Nu werk ik niet meer met Air brush en scalpel maar met de computer wat weer veel nieuwe en mooie mogelijkheden heeft gegeven.

JPG icon
Typen icon

Verbazing, een uitnodiging om te exposeren.

In 1999 bleek bij toeval dat ik niet de enige was die wat ik maakte mooi vond.

Dit was tot mijn verrassing de aanleiding voor een expositie.

Hierna volgde een artikel in het tijdschrift Naturisme.

Naar aanleiding van het artikel in Naturisme kreeg ik een aantal reacties van mensen die mijn kunst mooi vonden en wel voor mij wilde poseren.

Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid mij als kunstenaar verder te ontwikkelen, hoewel het wel wennen was modellen te fotograferen (vaak was ik nerveuzer dan het model).

Voor bijna alle modellen was het de eerste keer dat zij poseerden en dan nog wel bloot, gelukkig zijn al de modellen heel aardige mensen die veel geduld met mij hadden waarvoor mijn hartelijke dank!!!!

PNG icon

Voor mij zijn mensen heel belangrijk

Dit past bij de uitgangspunten van het Naturisme, respect voor mens en natuur! Het is prachtig telkens te zien dat er veel meer is (en wat ook veel belangrijker is) dan het uiterlijk.

Ik werk met blote mensen omdat ik vanuit het naturisme heb ervaren dat, als we alle bedekkende en vertekenende kleding, versieringen e.d. weglaten de echte en bijna altijd veel mooiere mens naar voren komt.

Zoals je in de voorbeelden van mijn kunst wil ik graag met allerlei "echte" mensen werken dus dik, dun, oud, jong enzovoort, mensen zoals je ze dagelijks overal tegenkomt.

Mijn tweede model was bijvoorbeeld een oudere vrouw, ik was hier heel blij mee, haar lichaam vertelde een heel verhaal van meer dan 80 jaar. Dit toonde dat naast een jong lichaam met de schoonheid van de jeugd een oud lichaam ook zo mooi en interessant is.

Omdat ik geïnteresseerd ben in mensen en omdat ik in mijn werk probeer ik wat meer van het model te laten zien dan alleen de buitenkant heb ik voordat we een fotosessie starten altijd een gesprek met het model.